gastouder - vriendjes

Van de gastouder overgestapt naar het Kinderdagverblijf

Vandaag was een best moeilijke en emotionele dag. Sinds dat zoonlief een half jaar was komt hij al bij onze geliefde gastouder. Toen onze kleine meid geboren werd, ging ook zij vanaf 6 maanden naar haar toe. Ze zijn nu 1,5 en 3 jaar en het idee was dat ze daar zouden blijven tot ze naar school zouden gaan.

Gekozen voor een gastouder

Wij hebben destijds gekozen voor een gastouder omdat we de rust en het huiselijke belangrijk vonden voor onze kinderen. Die rust en dat huiselijke hebben ze ook zeker gehad en ze hebben er ook van genoten. Ik kan echt zien dat de gastouder gek met de kinderen is en andersom. Zij woont nabij onze geliefde heide waar ze zeer regelmatig met de kinderen te vinden is. Onze kids zijn de hei daarom gewend als zijnde hun speelplek. Het is een prachtig natuurgebied en zeker als zij in bloei staat weet je niet wat je ziet. Paarse heide tot aan de horizon.

Overgestapt naar een Kinderdagverblijf

Zoonlief kwam daar als baby van 6 maanden, hij was de jongste. Boven hem zaten 4 oudere kindertjes. Prachtig om van te leren en af te kijken natuurlijk. Toen hij anderhalf was kwam er een nieuwe baby op de groep waardoor hij doorschoof naar de middenpositie wat leeftijd betreft. Al snel volgden dochterlief en nog een andere baby. De oudste ging vervolgens afgelopen augustus naar school en toen bleef hij samen met zijn andere vriendje over als ‘oudsten’. Prima, niets aan de hand. Hij had nog steeds een mattie om mee te ravotten. Maar nu gaat zijn laatste vriendje over 3 weken ook naar school en dan, dan is hij de oudste van de groep en heeft hij geen leeftijdsgenootjes meer om mee te spelen, alleen maar 2 babies en 2 dreumesen en dit laatste heeft ons doen besluiten om toch over te stappen naar een Kinderdagverblijf. Omdat we dochterlief en zoonlief bij elkaar willen houden, gaat de kleine meid ook mee. Ergens wel jammer dat zij niet langer van de rust en het huiselijke kan genieten maar aan de andere kant is zij een social en open meisje die gewend is aan de drukte van andere kinderen en haar ravottende broer.

We zijn vandaag wezen kijken bij de enige vestiging die op de gewenste dagen nog opvang kon bieden. Wonder boven wonder zit deze vestiging net nieuw in de buurt waardoor er nog plek was op de verticale groep zodat broer en zus bij elkaar in de groep blijven zoals ze gewend zijn. Wat nog veel belangrijker is, is dat het ook goed klikte en goed voelde op die lokatie.

Er is dus verandering op komst voor ons en over twee weken gaan ze voor het eerst wennen. Ik heb vertrouwen dat het goed gaat komen maar het voelt wel als een nieuw hoofdstuk. We nemen afscheid van onze lieve gastouder en kijken met liefde terug op wat ze voor ons heeft betekend.

Voordelen van een gastouder:

 • Kleinschalig
 • Rustig
 • Huiselijk
 • broertjes / zusjes zijn bij elkaar (op een verticale groep bij het kdv ook maar niet op een horizontale groep op het kdv)
 • Uit onderzoek blijft dat kinderen gelukkiger zijn bij gastouders (Al denk ik dat dit per kind verschilt en het ook ligt aan de leeftijd)
 • Je betaalt per uur
 • Goedkoper

Nadelen van een gastouder:

 • Je vakantieplanning is afhankelijk van de vakantie van de gastouder
 • Bij ziekte van de gastouder moet je echt zelf een oplossing voor opvang vinden
 • Geen vierogen principe en minder (geen) protocollen, je moet de gastouder volledig vertrouwen

Toch hebben de voordelen voor ons destijds doen besluiten voor een gastouder te kiezen en hadden we het geluk een hele goeie te vinden.
Tot slot kan ik nog zeggen: Blijf altijd naar je kind kijken, naar zijn of haar behoefte, naar hoe hij/zij zich uit. Blijf je moederinstinct volgen want uiteindelijk weet je zelf het beste waar je kind behoefte aan heeft en wat het beste bij hem of haar past.

Waarvoor kiezen jullie? Een gastouder of een Kinderdagverblijf en waarom?

Zus

6 thoughts on “Van de gastouder overgestapt naar het Kinderdagverblijf

 1. Ik heb altijd voor kdv gekozen. Meer omdat die vaak heel snel konden schakelen en opvang bieden. Bij gastouder was dat beperkter. Daarnaast speelt ook het vierogen principe mee. En persoonlijk vind ik 5 kinderen waarvan 2 baby’s best veel voor 1 persoon.

  1. Klopt, dat is ook veel. Bij onze gastouder was ook een au pair in hun huis. Zij hielp destijds met alle kinderen. Dus 2 volwassenen op 5 kids.

 2. Wij hebben van begin af aan voor een kinderdagverblijf gekozen, want wat je zegt, een gastouder moet je echt volledig vertrouwen. Daarbij vonden wij een kinderopvang meer zekerheid bieden. Wij kozen voor horizontale groepen, Zodat onze dochter altijd bij leeftijdsgenoten zit.
  Het is ontzettend belangrijk dat een kind zich op z’n plek voelt. Je hebt een lastige en dappere beslissing gemaakt. Fijn dat je kinderen ook snel terecht konden.

  1. Super lief, bedankt voor je reactie. Ik moet zeggen dat ik er echt wel een beetje moeite mee heb de afgelopen twee dagen. Maar we staan nog steeds achter onze keuze.

 3. Ik bleef fulltime thuis, maar anders zou ik voor een gastouder kiezen. In ieder geval voor een baby. Pas voor oudere kinderen vind ik een kdv verschikt.

  Huisvlijt

  1. Daar ben ik het mee eens, ik ben ook blij dat toen ze klein waren ze de geborgenheid bij de gastouder hadden. Ik merk dat ze nu toe zijn aan actie.

Leave a Reply

CommentLuv badge