wasbare luiers

Review – Wasbare luiers – een dik jaar gebruikt

Het leek me leuk om even terug te blikken op de tijd dat wij wasbare luiers gebruikte voor zoon- en dochterlief. In dit artikel blik ik terug op hoe de luiers ons bevielen en deel ik met jullie hoe ik omging met de wasbare luiers in bepaalde situaties zoals ziekte en vakantie. Tot slot som ik de voor- en nadelen even op, althans, zoals ik ze heb ervaren. Dit artikel is mijn eigen persoonlijke ervaring met Sunbaby diapers en de Totsbots easyfit.

De stand van zaken vandaag de dag

Zoonlief is inmiddels overdag zindelijk en ‘s nachts gebruiken we een papieren luier omdat hij nu te groot is voor de wasbare en bij dochterlief zijn we begonnen met de wasbare luiers toen we ons ritme een beetje hadden gevonden na haar geboorte en ik die berg extra poepwas weer enigszins weer aankon. Echter, toen ik een jaar geleden met mijn eigen bedrijf als freelance UX designer begon, had ik al mijn tijd nodig voor de startup en mijn eerste klanten. Dat was voor ons een moment om te stoppen met de wasbare luiers.

Doorlekkers?

Natuurlijk is het interessant om te weten of we nou vaak doorlekkers hadden. Doorlekkers hadden we met vlagen. Het kon maandenlang goed gaan en hop, ineens ben je weer dagen zoet met het uitzoeken hoe je het gelek kan stoppen. Lekkage werd bij ons vaak veroorzaakt door de snelle groei van zoonlief. Dan moesten we de luier een beetje strakker hier en wat losser daar doen en dan ging het weer een tijdje goed. Het toevoegen van een extra inlegger wilde in de laatste periode goed helpen en het vaker verschonen. Verder probeerde ik te elimineren dat de luiers doorlekte door ze zeer nauwkeurig te wassen. (vooraf spoelprogramma, dan het wasprogramma met gebruik van officieel wasbare luier -wasmiddel en twee keer naspoelen. Na de luierwas altijd een kookwas met handdoeken bijvoorbeeld om er zeker van te zijn de de trommel weer hygiënisch is.) Op het laatst verschoonden we hem steevast elke 3 uur, want elke minuut langer resulteerde in een natte broek. Tja, zo’n luier kan ook maar zoveel aan natuurlijk.

Wanneer wel en wanneer niet gebruikt

In het dikke jaar dat wij elke dag de wasbare luiers gebruikten, hebben we een paar ‘regels’ bedacht voor onszelf, om het ons wat makkelijker te maken.

Wij gebruikten de wasbare luiers niet in de volgende situaties:

 • vlak na de geboorte – die meconium (eerste babypoep) is net teer
 • bij tandenpoep – als er tanden doorkomen wordt de poep dun en heel zuur. Niet alleen voor het behoud van de luiers maar ook omdat we de billen van de kids in die periode goed droog wilde houden. In een wasbare luier wordt het nu eenmaal wat vochtiger dan in een papieren luier met droogkorrels.
 • bij ziekte – indien ze diaree hebben.
 • tijdens lange autoritten (langer dan 3 uur)
 • tijdens dagjes uit of vakanties – omdat we de poepluiers niet in de tas mee wilde nemen en we niet zo vaak wilde/konden verschonen en we op vakantie geen hadden. Daarnaast waren we op vakantie voor onze ‘rust’ en niet om daar weer met de poepluiers bezig te zijn.

Voor- en nadelen van wasbare luiers

Nadelen 

 • Je hebt aanzienlijk meer wasgoed (7 luiers per dag als ze ongeveer 1 jaar oud zijn… reken maar uit)
 • Je staat regelmatig poep uit de luiers te vegen en te spoelen (er zijn leukere dingen op de wereld)
 • Je moet uitvogelen hoe de luiers het beste te gebruiken voor jouw kindje (welk drukknoopje? welke inlegger? etc)
 • Het luieren kan heel lang zonder lekken gaan tot er weer een moment aanbreekt dat het weer gaat lekken. 

 Voordelen

 • sommigen beweren dat je kind er sneller zindelijk van wordt. Onze zoon gaf het gewoon zelf aan dat hij op de po wilde, dit was nadag we alweer heel lang papieren luiers gebruikten…
 • Je spaart het milieu echt enorm
 • Je spaart geld uit

Heb jij nog vragen over wasbare luiers? Spel ze in de reacties hieronder en dan neem ik de Q+A op in dit artikel. 

Zus

2 thoughts on “Review – Wasbare luiers – een dik jaar gebruikt

Leave a Reply

CommentLuv badge