Cuberto

Robots en programmeren voor kinderen!

Het ei is gelegd, de knoop is doorgehakt! Zus ziet gaat veranderen en ik ben door het dolle heen. De puzzelstukjes vallen sinds gisteravond eindelijk in elkaar. Lieve lieve lezers, ik hoop dat jullie er net zo enthousiast over zijn als ik want ik ga mijn technische wereld combineren met de kinderwereld! Ik wil namelijk kinderen vanaf 3 jaar kennis laten maken met programmeren en robotica! Ik wil jullie (moeders) ontzettend graag laten zien dat techniek en programmeren niet moeilijk of eng is, maar juist net zo belangrijk als lezen en schrijven! Jup, ik zei net zo belangrijk… uit studies blijkt namelijk dat het leren programmeren op jonge leeftijd veel voordelen met zich meebrengt. Ik zal hier in een ander artikel op terug komen. Nee, ho niet wegklikken, laat me het uitleggen. Eerst even wat foto’s want a picture is worth a thousand words right?! (Kijk ook echt even de video hier onderaan het artikel…categorie: Must see…)

Cubetto – is het geen schatje!?

Cuberto

Ontmoet dit lieve vierkante robotje Cubetto. Cubetto kan rijden in de richting die je voor hem programmeert. Dit robotje is gemaakt voor kinderen vanaf 3 jaar. Waar het meisje in de foto haar vingen op heeft, is de “programmeerplank” waar je met behulp van gekleurde instructieblokjes Cubetto de richting mee kan wijzen. Cubetto staat op deze foto op een soort wereldkaart en je kunt hem dus naar bijvoorbeeld de “boom” of de “bergen” laten rijden, je kunt het zo gek niet verzinnen. De fantasie van de kinderen brengt Cubetto tot leven. Door de juiste gekleurde blokjes in de juiste volgorde op de programmeerunit te leggen, zal Cubetto de kant op rijden die voor hem bedacht is. Over een paar maanden koop ik dit robotje en zal ik er blogs en video’s voor jullie van maken. Ik wil met ons kinderdagverblijf in gesprek gaan om daar met de kinderen op de groep te spelen met Cubetto! Wordt vervolgd.

KIBO – Hij ziet afstand, lichtsterkte, hij kan horen en hij heeft een lamp met veel kleurtjes!

Kibo

KIBO

Dit is KIBO, ontwikkeld voor kinderen vanaf 4 jaar. Met behulp van de instructieblokken waarop een barcode staat, kun je een programma aan elkaar leggen. Vervolgens scan je met KIBO de barcodes een voor een en dan is jou programma geladen. Zo kun je hem van alles laten doen! Versier hem, beeld er een verhaal mee uit of laat hem voetballen. Zo leuk wat ze er allemaal mee doen! Ik wil deze ook aanschaffen (wederom eeeeeven sparen) en dan natuurlijk zoveel mogelijk kinderen ermee kennis laten maken. Misschien wel in samenwerking met basisscholen? Man, man.. ik loop over van de ideeën.

Scratch -programmeren voor kinderen vanaf 4 jaar.
Naast de robotjes heb je ook nog hele leuke computerprogramma’s voor kinderen waar ze mee kunnen leren programmeren. Zo kun je met bijvoorbeeld ScratchJR een eigen spelletje maken voordat je kunt lezen. Er is ook een Scratch voor wat ouderen kinderen die al wel kunnen lezen. Ook hierover volgt een artikel.

ScratchJRScratch

Uit onderzoek is gebleken dat als kinderen op jonge (echt jonge) leeftijd kennismaken de manier van denken die je gebruikt als je programmeert, dat dit op latere leeftijd heel veel voordelen met zich meebrengt. Kinderen staan niet alleen ongefilterd open op deze jonge leeftijd, waardoor ze zonder faalangst of andere blokkades zorgeloos kunnen experimenteren met robotjes.

Ik heb met veel plezier mijn beauty en shoplogs en dergelijke gedaan, maar wat heel belangrijk voor mij persoonlijk is, dat wat ik doe maatschappelijke waarde heeft. Een Zeeman shoplog heeft dat niet echt in mijn ogen en daarom raakte ik ongeïnspireerd en gedemotiveerd om in deze lijn verder te gaan met Zus ziet. Met de weg die ik nu met Zus ziet in sla, komen mijn passie, interesses en kennis samen. Ik kan mijn universitaire achtergrond gebruiken om vanuit wetenschappelijk oogpunt jullie bij te praten over interessante resultaten op gebied van de ontwikkeling van het kind in combinatie met techniek en ik kan vanuit mijn technische achtergrond het “enge” van techniek wegnemen en jullie laten zien hoe leuk het is!

Ladies, ik heb het dan EINDELIJK uitgevogeld, ik hoop dat jullie mij blijven volgen en natuurlijk hoop ik dat ik jullie kan inspireren. Ik laat mijn eerdere artikelen en video’s gewoon op mijn blog staan, anders is het ook zo zonde van de moeite en tijd geweest 😉 Tot slot nog een video die het nut nogmaals onderstreept.

P.S.: Als ik de robot(s) in huis heb en je wilt een keertje met je kindje(s) komen spelen dan zijn jullie van harte welkom! (Ik meen het serieus, want ik wil heel graag kinderen kennis laten maken met deze leuke wereld!)

Liefs,

Zus

15 gedachten over “Robots en programmeren voor kinderen!

  1. Wat leuk en vooral ook interessant. Het is voor mij een onbekende wereld. Het is wel de toekomst of eigenlijk al het heden. Ik ben benieuwd. Ontzettend fijn dat je een knoop hebt doorgehakt en nu iets kunt doen waar je hart ligt. Veel schrijfplezier!

    1. Dank je wel Meike! Ik hoop dat ik je wegwijs kan maken in deze toffe wereld! Dat is immers mijn doel. Welcome to my world!

  2. Geweldig dat enthousiasme, fijn dat je eindelijk je bestemming hebt gevonden. Klinkt voor mij ook veel interessanter dan shoplogs of hoe maak ik me op filmpjes! Als je het leuk vind kom ik ook zeker een keertje spelen als de robots er zijn en mag je natuurlijk altijd een gastblog schrijven 😉

  3. Wat leuk en interessant! Hier is opa de techneut en nemen de jongens dit al helemaal over. Ik blijf je volgen! En wat goed dat je je passie gaat volgen !

  4. Wat klinkt dat ontzettend gaaf allemaal! Ik ben heel erg geïnteresseerd in uitdagend spelen, dus ik ga je zeker volgen. Wie weet heb je ook leuke tips voor niet zo heel technische mama’s die dit met hun kinderen willen proberen. Ga deze blog even delen op mijn pagina, want ik heb verschillende volgers met (hoog)begaafde kinderen. Heel veel succes!

    1. Ha Marquerita, dank je dat je wilt delen! Hoe meer kinderen en ouders ik kan bereiken hoe beter. Jong geleerd ie oud gedaan! X

Geef een reactie

CommentLuv badge